sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Ruoka olkoon lääkkeesi, terv. Hippokrates

Loputon ruoan kanssa tuskailuni on loppunut. Kamppailin vuosikaudet tunnesyömisen ja painonnousun välisessä ristiaallokossa; välillä sain syömiseni kuriin ankaralla dieetillä, jota aina väistämättä seurasi repsahdus, mässäily ja itseinho. Uskoin olevani yksin itse syyllinen ongelmiini, kunnes tutustuin Antti Heikkilän, Andreas Eenfeldtin, Robb Wolfin, Gary Taubesin ja muiden uuden ajan ravitsemusajattelijoiden vapauttaviin teksteihin. Ja halleluja, ruokarauha on vihdoin saatu!

Suurin syyllinen länsimaissa lisääntyvään ylipaino- ja diabetesepidemiaan on 1950-luvulla tapahtunut kolesterolihuijaus. Tutkimustuloksia väärentämällä luotiin mielikuva, että eläinrasvat aiheuttavat sydän- ja verisuonitauteja, ja poliittisten päätösten kautta tuli runsashiilihydraattisesta, vähärasvaisesta ruokavaliosta normi. Tulokset ovat tänä päivänä kaikkien nähtävissä. Lääkäri Antti Heikkilä kirjoittaa asiasta varsin ansiokkaasti blogissaan.

Hiilihydraattien vähentämisestä, tai kansanomaisemmin ilmaistuna karppauksesta nousi taannoin sellainen metakka, että pahaa teki. Ihmiset, joilla ei ollut minkäänlaista omaa kokemusta tai käsitystä siitä, mitä sillä tarkoitettiin, löivät karppaajia kuin vierasta sikaa. Vihan ja ennakkoluulojen määrä oli aivan käsittämätön. Meitä syytettiin itsekkyydestä, lastemme terveyden pilaamisesta, ympäristön tuhoamisesta, leipomoiden konkursseista, voin ja munien loppumisesta kaupoista ja herraties mistä synneistä. Jossain päin Suomea tehtailtiin jopa lastensuojeluilmoituksia karppiperheistä. Epäilemättä myös eurokriisi olisi osoittautunut karppaajien syyksi, jos tarpeeksi kaukaa Linnunradan tuolta puolen olisi yhteys haettu. Välillä mietin, että jos lehtien lööpeissä olisi karppaajien sijaan esitetty samanlaisia väitteitä vaikka maahanmuuttajista, olisivat ko. lehtien toimittajat päätyneet käräjille vähintäänkin rasismista ja kunnianloukkauksista syytettyinä. Jos viitsisin, voisin tästäkin kirjoittaa pitkän jutun, mutta kun en viitsi. Olen löytämästäni ruokarauhasta niin onnellinen.

Lyhyesti ilmaistuna: karppaus tarkoittaa hiilihydraattien rajoittamista niin, että jätetään ruokavaliosta pois viljat, peruna ja sokeri. Hyvien, luonnollisten rasvojen (voi, oliivi- ja kookosöljy) osuutta lisätään. Paleo- eli luolamiehen ruokavaliossa jätetään edellämainittujen lisäksi pois vielä maitotuotteet ja syödään tyytyväisinä kaikkea sitä, mitä metsästäjä-keräilijäesi-isämme söivät: maan päällä kasvavia kasviksia, siemeniä, pähkinöitä, hedelmiä, lihaa, kalaa ja munia. Ruoan laadulla on suuri merkitys; mahdollisuuksien mukaan valitaan luomu- ja lähituotantoa, villiä kalaa ja riistaa.

Olen siis jättänyt ruokavaliostani pois kaikki viljat, perunan, riisin, sokerin sekä maitotuotteet (lukuunottamatta voita). Sanomattakin lienee selvä, että einekset ja valmisruuat jäävät minulta kauppaan. Paino putoaa, ihottumat katoavat, allergiset oireet helpottavat, flunssat pysyvät loitolla, verensokeri normalisoituu, mieliala on energinen ja iloinen - eikä tee mieli mussuttaa! Paleoaterian jälkeen olo on pitkään tyytyväinen ja ravittu, aivan toisenlainen kuin paljon hiilareita sisältävän aterian jälkeen, jolloin uni vie, ellei kiireesti syö jotain makeaa. Tämän ruokavalion luonnollisuudesta ja tutkitusti merkittävistä terveysvaikutuksista ovat muut kertoneet paljon paremmin kuin itse osaisin, joten tässä muutamia linkkejä:

Antti Heikkilä
Helsinki Paleo
Diet Doctor
Robb Wolf
Paleokeittiö
Monkeyfood
Karppaus.info

Koska suurin osa kaupoissa myytävistä elintarvikkeista on ravintoköyhää pseudoruokaa, saa paleokarppi kokata paljon itse. Ja mikäs sen mukavampaa. Ruoanlaitto on luovaa ja kekseliäisyyttä vaativaa, meditatiivista toimintaa, ja kun kaupan päälle saa mahtavan hyvän olon, niin en tiedä, miten aikansa voisi enää paremmin käyttää. Suunnitelmallisuutta ja ennakointia se toki vaatii, ja rahaakin menee ruokaostoksiin hieman enemmän kuin ennen, mutta kysymyshän on omaan terveyteen investoimisesta. Vien rahani mieluummin ruokakauppaan kuin apteekkiin.

Kuten aina, kun vanhat rutiinit menevät uusiksi, tuntui paleoon siirtyminenkin aluksi hiukan hankalalta, mutta olen pikkuhiljaa löytänyt uudet suosikkiruokani. Osallistun nyt tämän ruokavalion ilosanoman levittämiseen kertomalla niistä teillekin :)

Aamiainen

Munakokkeli
- 2 munaa
- voita
- loraus vettä
- suolaa (valitse hyvänlaatuinen kristalli- tai ruususuola)
- tomaatteja

Pane kattilaan vähän voita, riko sinne munat ja lisää vesi. Sekoittele puuhaarukalla, kunnes on kypsää. Lisää vähän suolaa ja paloitellut tomaatit.

Viherpirtelö
- mustikoita ja mansikoita (kotimaisia, tuoreena tai pakkasesta)
- puolikas avokado
- puolikas banaani
- pari hippusta kelp-levää jodinsaannin turvaamiseksi
- pellavarouhetta (24h Valo -tuotemerkillä on ihanaa rouhetta, jossa on marjoja joukossa)
- kourallinen pinaattia, vuonankaalia tms. vihreää
- vajaa 1 dl vettä, mehua, riisi- tai kookosmaitoa

Surautetaan sauvasekoittimella pirtelöksi, joukkoon vielä pari tippaa vahvaa d-vitamiinia.

Tällä aamiaisella pötkii pitkälle.

Lounas/päivällinen

Luolamiehen kiusaus
- iso kukkakaali (broccolikin käy hyvin)
- voita
- kookosmaitoa
- suolaa, pippuria
- sipulia
- lohta, jauhelihaa, Vatajan täyslihanakkeja tms.

Höyrytä kukkakaali ihan pehmeäksi ja muussaa se. Lisää joukkoon voita, kookoskermaa ja mausteita. Paista lohi, jauhis tms. pannulla sipulin kanssa ja sekoita kukkakaalimuusiin. Lisäksi vihersalaattia tai vaikkapa Kairoon luomuhapankaalia. Nam!



Mukailtu mussaka
- 2 munakoisoa
- oliiviöljyä
- jauhelihaa
- tomaattimurskaa (valitse sokeriton luomuvaihtoehto)
- sipulia
- mausteita

Viipaloi munakoisot, sudi päälle oliiviöljyä ja paista pellillä uunissa noin 200 asteessa, kunnes ovat vähän ruskeita. Paista jauheliha ja sipuli ja lisää joukkoon tomaattimurska. Mausta mielesi mukaan suolalla, pippurilla, kanelilla (on muuten mainio jauhelihamauste!), muskottipähkinällä, valkosipulilla, Tabascolla, chilillä, yrteillä... Lado öljyttyyn vuokaan kerroksittain munakoisoviipaleita ja jauhelihakastiketta ja paista 200 asteessa vähintään puoli tuntia.

Paleopizza
- 1 muna
- 1 dl vettä
- vajaa 1 tl psyllium-jauhetta (esim. Vuohelan, saa ruokakaupoista)
- mantelijauhoa
- öljyä
- suolaa
- basilikaa, oreganoa tms.

Sekoita keskenään muna, vesi ja psyllium. Anna seoksen turvota viitisen minuuttia. Vispilöi joukkoon mantelijauhoa sen verran, että taikina muistuttaa lättytaikinaa. Lorauta joukkoon hyvää oliiviöljyä ja mausta. Kaada taikina voidellulle paistinpannulle ja paista miedohkolla lämmöllä, kunnes se irtoaa pannusta ja sen voi kääntää. Täytteeksi sopii mikä tahansa suosikkipizzatäytteesi. Juustoraastetta ei tämä herkku kaipaa.



Leipää ja jälkiruokia

Mantelileipä (suolainen tai makea)
- 5 dl nestettä (vettä, kookosmaitoa tai niiden sekoitusta)
- 1 muna
- 2 tl psylliumia

Sekoita ainekset keskenään ja anna turvota 10 minuuttia. Lisää joukkoon:

- 2-3 dl siemeniä (auringonkukan-, seesamin- tai kurpitsansiemeniä, pellavarouhetta)
- 2 tl leivinjauhetta
- reilu loraus öljyä
- 1 tl suolaa
- mantelijauhoa (puolet Pirkan versiota, puolet Ruohonjuuressa myytävää luomumantelijauhoa, joka on niin vahvasti mantelin makuista, että ruokaleivässä sitä täytyy käyttää säästeliäästi)

Jätä taikina sen verran löysäksi, että sen voi nostella kauhalla leiviksi pellille. Tästä taikinasta tulee 9 kämmenen kokoista leipää. Paista 225 asteessa, kunnes leivät ovat kunnolla ruskeita. Aikaa menee reilu puoli tuntia.

Reseptiä voi säätää mielensä mukaan ja lisätä taikinaan vaikka yrttejä, aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja, pähkinärouhetta... Halkaise valmiit leivät ja täytä savukalalla, kinkulla, kasviksilla tms.

Samalla reseptillä voi tehdä suklaa- tai hedelmäkakun, kun tekee taikinan kokonaan kookosmaidosta ja Ruohonjuuren mantelijauhosta. Kookosjauhokin käy. Sekaan kuivattuja hedelmiä, rusinoita, kaakaojauhetta, marjoja, hunajaa tms. Lusikoidaan paperisiin muffinivuokiin ja paistetaan.

Huomaa, että tämä taikina soveltuu ainoastaan aika litteiden leipien ja kakkujen valmistukseen. Vuoassa paistettavaksi se ei sovi, koska siinä vaiheessa kun leipomus on päältä ruskea, on se sisältä vielä raaka.



Kookos-suklaanamit
Paleokarpinkaan ei tarvitse kärvistellä ilman suklaata. Näissä nameissa on se ihana ominaisuus, että pari palaa riittää, eivätkä ne huutele kaapista niinkuin Fazerin Sininen ja muut ryökäleet tekevät.

- Cocovin kaakaomassaa (Ruohonjuuresta)
- kylmäpuristettua kookosöljyä (Tropical tms.)
- pieneksi silputtuja luumuja, rusinoita, aprikooseja, marjoja tms.
- parin mandariinin tai appelsiinin mehu
- kookoshiutaleita
- hunajaa tarvittaessa

Sulata kaakaomassa lämpimässä vesihauteessa. Lisää pari ruokalusikallista kookosöljyä. Sekoita joukkoon kuivatut hedelmät ja mehu. Tarkista makeus ja lisää halutessasi luomuhunajaa. Nosta astia pöydälle jäähtymään ja nostele suklaa teelusikoilla kökkäreiksi leivinpaperin päälle. Kun ne ovat tarpeeksi jäähtyneet, voit pyöritellä niistä palloja kylmään veteen kastetuilla käsillä. Ripottele lopuksi päälle kookoshiutaleita ja nosta jääkaappiin. Namnam!


Jäätelö
Tämän herkun valmistukseen tarvitset järeän tehososeuttaja-keittiökoneen (vai miksi sitä sanotaan? ööö...) Itselläni on KitchenAid.

- jäisiä mustikoita, mansikoita ja banaani
- kookosmaitoa
- kaakaonibsejä

Ota marjat ja banaani sulamaan noin puoleksi tunniksi. Marjojen sijaan käy myös vaikka pakastettu mango. Jäisestä banaanista tulee kiva kermamainen rakenne. Soseuta kaikki keskenään ja lisää kookosmaitoa sen verran, että lopputulos muistuttaa hieman pehmennyttä jäätelöä. Ripottele päälle kaakaonibsejä. Aivan taivaallista on tämä :)

Leppoisaa sunnuntaita teille kaikille! Minä lähden nyt keittiöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti