maanantai 31. joulukuuta 2012

Etsivä löytää... vai löytääkö sittenkään?

Olen lakannut tekemästä uudenvuodenlupauksia. Vuosi sitten päätin, että vuonna 2012 sitoutuisin todella kehittämään henkisyyttäni ja intuitiotani. Tein huolelliset suunnitelmat ja mietin, missä haluaisin vuoden lopussa olla, millä keinoin päämäärääni pyrkisin, ja miten manifestoisin sen kaiken. Kattia (!) kanssa. Elämä päätti toisin. Aino-kissani kuoli alkuvuodesta, ja hienot suunnitelmani menettivät tyystin merkityksensä samalla, kun itse kadotin otteen, jonka olin kuvitellut minulla elämästäni olevan. (Paino sanalla "kuvitellut".)

Kirjoitanpa tänään siis henkisestä etsinnästä ja siitä, miten koukuttavaa se voi olla.

Meidät ihmiset on rakennettu siten, että hakeudumme hyvältä tuntuvien asioiden pariin ja kartamme sitä, mikä tuntuu ikävältä. Eikä siinä ole mitään väärää. Kaikki elolliset olennot pyrkivät samaan. Ongelma, eli riippuvuus, syntyy, kun sinänsä harmiton nautinto tai huvi alkaa viedä meitä, emmekä pysty enää itse säätelemään, kuinka usein ja kuinka paljon sitä käytämme. Siitä tulee krooninen keino paeta todellisuutta. Päihde-, peli-, internet-, seksi- ym. riippuvuudet ovat monelle tuttuja, joko oman tai läheisen kokemuksen kautta. Niistä puhutaan paljon ja niiden haitat ovat yleisesti tiedossa, joten ei niistä enempää tässä.

Mutta henkisiinkin asioihin voi jäädä koukkuun aivan yhtä pahasti. Henkistä etsintää ei vain helposti mielletä ongelmalliseksi, koska se nähdään pyrkimyksenä parempaan elämään. Mitä pahaa on siinä, että ihminen etsii jumaluutta, valaistumista tai rakkaudellisempaa ja hyväksyvämpää elämäntapaa? Ei sinänsä toki mitään. Mutta aivan sama pyrkimys on muillakin riippuvaisilla, vaikkei ehkä yhtä tiedostettuna.

Henkinen etsintä voi käynnistyä, kun ihminen on ensin viettänyt vuosikausia menestystä, rahaa, statusta, sitä oikeaa parisuhdetta/autoa/taloa/matkakohdetta, tai unelmavartaloa jahdaten. Kun lopulta huomaa, että elämä ei muutukaan paremmaksi, vaikka materiaa on yllin kyllin, vaan kaiken roinan ja touhotuksen keskellä on yhä tämä sama vanha itse, yhtä onnettomana kuin ennenkin, voi edessä olla suuri kriisi. Ryhdytään etsimään elämälle syvempää merkitystä siinä toivossa, että onni löytyisikin sitä kautta. Eikä tässäkään ole mitään pahaa.

Vaihtoehtoja on henkiselle etsijälle tarjolla kuin jugurtteja supermarketissa. On traditionaalisia uskontoja, new age -suuntauksia, luonnonkansojen uskontoja. Voi ryhtyä noidaksi, saatananpalvojaksi tai meedioksi, tai etsiä itselleen gurun, jota seurata. Kaikki nämä sisältävät lupauksen paremmasta elämästä joko maan päällä tai viimeistään tuonpuoleisessa. Ja se on se, mikä koukuttaa. Kun elämä kolhii, pelottaa, satuttaa, ahdistaa, suututtaa tai on tylsää, haluamme kiihkeästi löytää Sen Jonkin, joka poistaisi meiltä nämä ei-toivotut häiriötekijät ja voisimme elää jatkuvassa onnentunteessa.

Olen henkilökohtaisesti kokenut, miltä etsiminen tuntuu. Mystiset kokemukset ovat järisyttäviä, kirjaimellisesti taivaitahipovan orgastisia. Ja niitä haluaa lisää. Totta kai. Kun sellaisen on kerran kokenut, voi syntyä harha, että voisi olla mahdollista elää pysyvästi moisessa autuuden tilassa. Ja niin ihminen lähtee tavoittelemaan sitä. Etsijä on syntynyt. Jossain vaiheessa huippukokemukset väistämättä laimenevat, tai niitä ei enää onnistu tuottamaan lainkaan, joten on etsittävä uusi suunta, uusi guru, uudet rituaalit. Tämä on täsmälleen sama dynamiikka kuin muillakin riippuvaisilla: aineesta tai toiminnasta saatava nautinto laimenee, joten täytyy siirtyä suurempiin annoksiin tai etsiä uusi, vahvempi aine. Ja sana kiertää henkisissä piireissä aivan yhtä nopeasti kuin uudet muotihuumeet löytävät tiensä kaduille: muutama vuosi sitten Äiti Amman tilaisuudessa Vantaalla oli noin 10 tunnin halausjono. Kuka jaksaa odottaa 10 tuntia halatakseen jotain vierasta tätiä? Seriously?? Vastaus: ihminen, joka kiihkeästi etsii, ja uskoo voivansa löytää.

On todennäköisesti äärimmäisen kerettiläistä sanoa näin.

Ihminen, joka lakkaamatta etsii, on etsintänsä vanki. Paradoksi on siinä, että hän etsii vapautusta, eikä huomaa, että etsijänä hän on suunnilleen yhtä vapaa kuin häntäänsä jahtaava koira. Vapaus tulee etsinnän lopettamisesta ja siitä, kun huomaa, että tässä, juuri nyt ja tässä, on kaikki. Onni on tässä ja nyt tai ei koskaan, se ei ole huomenna eikä ensi vuonna eikä sitten, kun guru löytyy.

Yhteistä kaikille addikteille on se, että he eivät haluaisi kohdata elämää sellaisena kuin se on, kokonaisena. Haluaisimme kyllä ne hyvät asiat: rauhaa, onnea, rakkautta ja turvaa, mutta emme halua epävarmuutta, pelkoa, vihaa, emmekä vaikeuksia. Emme hyväksy sitä, että elämä on aaltoliikettä, ja jokaisen huippukokemuksen erottamattomana parina tulee aallonpohja. Haluaisimme pysäyttää tuon liikkeen, emmekä ymmärrä, että kun liike pysähtyy, pysähtyy elämä.

Elä tässä ja nyt, sanotaan. Moniko todella tajuaa, mitä se tarkoittaa? Helposti kuvitellaan, että elämällä tässä ja nyt saavutetaan se pysyvä onni ja autuus, että se olisi jokin kikka kakkonen, jolla poistetaan elämästä ei-toivotut asiat. Mutta elämä tässä ja nyt tarkoittaa, että otamme vastaan kaiken, mitä tapahtuu, sellaisena kuin se tapahtuu, ilman, että kapinoimme vastaan ja vaadimme, että asioiden pitäisi olla toisin. Meillä jokaisella on kaikenlaisia uskomuksia siitä, minkälaista elämän ja ihmisten tulisi olla, ja kun ne eivät toteudu, petymme. Jos minun mielestäni ihmisten pitäisi olla huomaavaisia toisiaan kohtaan, voin toki parhaani mukaan olla itse sellainen, mutta vaatimalla sitä samaa myös toisilta altistan itseni pettymykselle ja kärsimykselle.

Miten voi elää tässä ja nyt, jos rakas läheinen kuolee? Itkemällä. Menetys tekee ihan tarpeeksi kipeää jo sellaisenaan, mutta jos lisäksi kieltäytyy hyväksymästä ilmeistä tosiasiaa ja ajattelee, että "näin ei olisi pitänyt käydä", pahentaa omaa oloaan moninkertaisesti.

Meille on annettu tämä elämä ja tämä maailma. Ihan yhtä hyvin olisi voinut käydä niin, että kumpaakaan ei olisi koskaan tapahtunut. On ihme, suuri mysteeri, että ylipäätään olemme tässä, ja sen äärelle uskaltautuminen selityksiin turvautumatta on kaikista henkisistä harjoituksista vaikein, mutta samalla helpoin. Suurin guru on tavallinen elämä.

Elämän rikkautta teidän kaikkien uuteen vuoteen!

7 kommenttia:

  1. Tähän blogiin yritin jo kerran kommentoida, mutta kirjoitukseni katosi osaamattomuuttani taivaan tuuliin. Tästä tulee kyllä erilainen, kuin se alkuperäinen.
    Minäkin tunnustan heti olevani tuollainen henkinen etsijä, vuosia sitten suoraan sanoen epätoivoinen sellainen. Mutta sittenkään etsintäni tai mikään muukaan tähänastisessa elämässäni ei ole ollut turhaa tai vailla tarkoitusta, näin uskon. Lukeminen on ollut tärkeässä roolissa etsinnässäni ja "epätoivoinen" etsintäni päättyi vuosia sitten, kun olin kahlannut (lue itkenyt) läpi Deppie Fordin Tunnista varjosi, tunne itsesi-kirjan. silloin asiat loksahtelivat paikoilleen niin, että kolina kuului.
    Mutta eihän koira ihan kokonaan karvoistaan pääse, ja edelleen käsiini tarttuu kevyemmän kirjallisuuden lomaan myös "henkisiä" opuksia. Väitän kyllä, että olen aika tarkka laadun suhteen. Nyt luen J.Krishnamurtin "Avaimena vapaus"-nimistä kirjaa. Alkuperäinen eng."Life ahead". Julkaistu vuonna 1963, mutta eiväthän nämä asiat mihinkään muutu ajan myötä. Krishnamurti kirjoittaa juuri tuosta samasta asiasta, että henkinen etsintä ei ole sen kummempaa, kuin rikkauksien tai vallan tavoittelu, silloin jos motiivina on paremmuus, joksikin tuleminen. Lainaan tähän suoraan; Niin kauan kuin yrität olla jotain muuta, kuin tosiasiallisesti olet, mielesi jäytää itseään. Mutta jos sanot: "Tällainen olen, se on tosiasia, ja sitä aion tutkia, aion ymmärtää sen", silloin voit sen ylittää; silloin tulet huomaamaan, että kun ymmärrät sen mitä olet, ymmärtämisen myötä viriää suuri rauha ja tyytyväisyys, suuri tarkkanäköisyys, suuri rakkaus.

    VastaaPoista
  2. Samoja kirjoja on luettu :) Debbie Ford oli minullekin käänteentekevä juttu.

    Etsiminen onkin todella hienovaraista toimintaa. Mieli tekee äärimmäisen herkästi tavoitteen mistä tahansa käsitteestä, ja ryhtyy pyrkimään siihen. "Kun teet näin, silloin saat sen, mitä haluat." Lupaus tulevaisuudessa saavutettavasta hyvästä on juuri se, joka koukuttaa. Krishnamurti itsekin opettaa tässä "joksikin tulemista". Niin kauan, kuin on "minä", joka haluaa jotain itselleen (toisin sanoen siltä puuttuu jotain), jatkuu etsintä. Se loppuu, kun oivaltaa, että todellinen "minä" on rauha, tyytyväisyys, tarkkanäköisyys ja rakkaus, JUURI NYT. Ei sitten joskus, vaan NYT. Ja aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että henkisen etsinnän sanoittaminen on niin vaikeaa, koska siinä ollaan alueella, joka on sanojen tuolla puolen. Krishnamurtikin painottaa toisaalla kirjassa TÄTÄ HETKEÄ, jossa kaikki tapahtuu, ei joskus tulevaisuudessa, niinkuin sanot.
      Itse uskon siihen, että se, mitä "etsii", löytyy itsen sisältä. Mitä paremmin ymmärtää oman mielen mekaaniset toimintatavat, sitä paremmin pystyy "ohittamaan" ne ja näkemään käsillä olevat hetket ja tilanteet tuoreesti, juuri sellaisena kuin ne ovat.
      Omalla tutkimusmatkallaan voi onnellisessa tapauksessa kohdata oppaita ihmisten tai kirjojen muodossa esimerkiksi, mutta sisimmästä löytyvien asioiden kohtaaminen täytyy syvimmällä tasolla tehdä yksin. Niinkuin olet itse joskus sanonut; oivallukseen liittyy aina tunnereaktio, ja silloin muutos on pysyvä. Sen tietää vain jokainen itse, kun esim. joku pelko on lopullisesti pudonnut pois.
      Tuo jatkuvasti uusi NYT on vaikea ymmärtää, koska sitä ei voi ymmärtää mielen avulla, siis ajattelemalla. Sitä ei voi ajatella ja kokea yhtä aikaa.
      Kun itselläni välillä (yhä harvemmin) tulee kiireen tai huolestumisen tuntua, yritän kokea nyt-hetken, jossa kaikki on hyvin.

      Poista
    2. Kun olin lähettänyt ensimmäisen vastaukseni, mieleeni tuli vielä ainakin yksi asia, jonka haluan lisätä, liittyen huolestuneisuuteen ja murehtimiseen. Asiathan ovat niinkuin ovat huolimatta siitä, murehtiiko vai ei. Rakas miesystäväni aina lempeästi muistuttaa, että murehtiminen ei auta mitään, eikä ketään. Murehtimisen sijaan kannataa hyväksyä ne asiat joita ei voi muuttaa ja tehdä jotain NYT niille, joille voi. Jos siis jotain muutettavaa on. Itsensä tunteminen auttaa tässäkin asiassa, osaa paremmin valita itselle tärkeät asiat tässä vaihtoehtojen maailmassa.

      Poista
    3. Olen ihan samaa mieltä kanssasi. Etsimisellä sinä ilmeisesti tarkoitat ratkaisua, kun minä tarkoitin ongelmaa. Se etsiminen, josta minä tässä puhun, on nimenomaan mielen mekaaninen toimintatapa, joka ei perustu tämän hetken kokemiseen, vaan rauhaa, rakkautta tms. haetaan *jostain muualta* kuin tästä hetkestä. Se perustuu samaan problematiikkaan kuin muutkin addiktiot: minulla ei ole jotain (esim. rauhaa) >> haluan saavuttaa sen >> lähdenpä etsimään jostain *tuolta* (= kurotetaan tulevaisuuteen ja siirrytään pois tästä hetkestä). Kun tuntuu, että jokin, vaikka tuo rauha, puuttuu, on kysymys aina jollain tasolla siitä, että tässä hetkessä vastustaa jotain tunnetta omassa itsessään, joka kuitenkin on jo. Kun kysyy itseltään, mitä oikeasti juuri nyt tunnen mutten haluaisi tuntea, antaa samalla tuolle tunteelle luvan olla olemassa. Ja hiphei, meillä on rauha :)

      Poista
    4. Tekisi mieli sanoa aamen, mutta enpä sanokaan ;). On ihanaa, joku (esim. sinä) aina joskus jossain osaa aika osuvasti sanoittaa näitä vaikeasti sanoin kuvattavia asioita.

      Poista
    5. Kiitos että saan harjoitella sun kanssasi!

      Poista